Κάλτσες συμπίεσης και επίδραση αυτών στην απόδοση

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι δρομείς χρησιμοποιούν κάλτσες συμπίεσης με σκοπό να αυξήσουν την απόδοσή τους. Πρόσφατα η συνεχώς αυξανόμενη βιομηχανία τεχνικών ρούχων τρεξίματος εισήγαγε πλέον το συγκεκριμένο είδος και για τους δρομείς του ορεινού τρεξίματος.
compression socks

Βασισμένοι σε προσωπικές αναφορές ποσοστό δρομέων που τις χρησιμοποιούν υποστηρίζουν ότι η καταπόνηση στο γαστροκνήμιο μυ είναι μικρότερη σε σύγκριση με τις απλές κάλτσες. Placebo ή υπάρχει τεκμηριωμένη απάντηση;

Το 2014 μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλή των Fabrice Vercruyssen από το πανεπιστήμιο Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού στη Νίκαια της Γαλλίας πραγματοποίησε μελέτη με σκοπό να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα. Συγκεκριμένα 11 άνδρες πολύ καλά προπονημένοι (μ.ο. ηλ. 34,7 έτη, VO2max μ.ο. 63ml/kg/min) ολοκλήρωσαν 2 προπονήσεις ορεινού τρεξίματος 15, 6 χιλιομέτρων κάνοντας ακριβώς την ίδια διαδρομή με τη μόνη διαφορά ότι την μια προπόνηση την έκαναν φορώντας κάλτσες συμπίεσης ενώ την άλλη όχι.

Κατα την διάρκεια των δοκιμασιών καταγράφοταν με φορητό αναλυτή αερίων (oxycon alpha jagger) ο πνευμονικός αερισμός και η κατανάλωση οξυγόνου. Επίσης για να εξετασθεί η ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΞΥΓΟΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΥΟΣ, που είναι ο κύριος παράγοντας που υποστηρίζουν οι εταιρείες παραγωγής των συγκεκριμένων ειδών, ο αθλητής έφερε πάνω του ένα σύστημα ''εγγυς υπέρυθρης φασματομετρίας'' (portamon). Με το συγκεκριμένο μηχάνημα ο ερευνητής είχε δεδομένα για τη κυκλοφορία του αίματος, την αιμάτωση και οξυγόνωση του μυός αλλά και τη μεταβολή αυτής είτε με τις κάλτσες συμπίεσης είτε όχι.

Μετά από την ανάλυση των δεδομένων δεν φάνηκε καμιά διαφορά ανάμεσα στις δυο προπονήσεις είτε φορώντας κάλτσες είτε όχι καθώς ο χρόνος που χρειάστηκαν οι αθλητές για να καλύψουν την απόσταση των 15,6 χιλιομέτρων ήταν σχεδόν ίδιος (δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά) όπως επίσης δεν υπήρξαν σημαντικές στατιστικά διαφορές στις τιμές αιμάτωσης και οξυγόνωσης του μυός.

Πιθανά αυτό να ωφείλετε στην πολύ δυνατή σύσπαση που εκτελεί π γαστροκνήμιος και υποκνημίδιος μυς κατα τη διάρκεια του τρεξίματος με αποτέλεσμα το αίμαι να μην λιμνάζει στα πόδια και να επιτυγχάνεται έτσι η καλή κυκλοφορία και κατ επέκταση η σωστή οξυγόνωση είτε με κάλτσες συμπίεσης έιτε όχι. Ωστόσο για να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα καλό θα ήταν να εξετασθει η επίδρασή τους και απο άλλους ερευνητες.

 

Άρης Γ. Μύρκος
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Τ.Ε.Φ.Α.Α., (Δ.Π.Θ.)
M.Sc. Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης - Φυσιολογία της άσκησης, (Δ.Π.Θ.)
Yπυψήφιος Διδάκτωρ (Α.Π.Θ.)

 

Reference:  The influence of wearing compression stockings on performance indicators and physiological responses following a prolonged trail running exercise.  European journal of sports science, 2014, 144-150

 

  OK υπενθύμιση κωδικού μέλους
  OK
OK